Ramadhan,6 bulan,solid food

Tajuk yang tiada kaitan..tak ngapa lah...semuanya dibulan ramadhan :) aku br lepas bsahur sambil menantikan azan subuh..nk mandi,nk solat,siapkan ilham g umah babysitter dan g keje....sejak bulan ramadhan,rutin mmg mcmtu...bangun memasak seawal jam 4.30pagi...dan tak tido2...sbb tu lepas isyak je,kdg2 pengsan awal2 tido..anak tak tido lagi tp ibu yg lelebih tido awal..heheheh...

Ilham dh 6 bulan lebih,dan aku dh try2 kasi dia makan..googling sana sini,dapat la cara nak buat stok solid food utk baby yg ibunya bekerja...dulu tak de la mencari sbb takde nk ambik tau sgt psl ni...lgpon sblm ni ilham takble mkn lagik...rupanya,solid food pon ble simpan stok ala2 simpan stok susu ibu...so,aku mencuba 2 jenis dulu dalam kuantiti sedikit..cukup la utk ilham makan dalam masa seminggu kt umah dan umah baby sitter...


Epal dan carrot yang direbus dan diblend smp halus...untuk simpan,kena carik bekas bertutup...nnt mcm nk carik bekas lain je..kalo ikut hati,nk semua yg cepat..nk beli cereal ke,puree yg dh ade jual kt pasaran ke..tp memandangkan bende2 ni ble buat sendri,so why not aku buat je...sekali seminggu...lgpon tak susah mana...carrot + susu , epal +susu , carrot +epal+susu....kalo rajin,aku buat bubur dan masukkan carrot yg dh siap2 ni...so,senang kan...pelbagaikan makanan dia...stakat ni,ilham suka semua :)

comot!!~


yup....makan smp licin.... :D

Sangat seronok memasak dan sediakan semua ni bile tgk dia sgt bselera makan....dan haritu,ibu yang sgt excited kasi anak makan,telah terjumpa teething feeder/Nibbler sewaktu pusing2 kat my kiddy place haritu...mmg dh survey2 online....tp dh alang2 ade kt kedai,tak perlu la meng-order...kurg sket tabiat aku yg suka shopping online ni...hehehhe

dan ilham enjoy isap+makan mgunakan nibbler ni....takde la aku riso dia tcekik ke,apa ke time makan dan bley la aku buat keje sementara dia leka dengan makanan dia...:) aku letak jambu,epal dan kadang2 pear....bile dh potong,letak dlm sarung tu,makanan tu akan keluarkan jus dan hancur2....

Semenjak ada anak ni,cerita berunsur keibu bapaan sket..hehehhe...okla..slamat berpuasa..dh azan dh..mau beransur dulu...selamat berbuka petang nnt utk semua! :)

5 comments:

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...
8:56 AM

waa...menarik la kuza...

leh aku praktikan nnt....yg solid tu ko letak susu aper..

aper yg ilham isap tu...mmg leh ltk fod ek dlm tu?

Mrs Shyza said...
10:05 AM

yg solid food tu,aku just rebus carrot cm biasa...blend...then simpan..bile nak kasi ilham makan,aku panaskan dlm air suam,pastu campur dgn susu yg dia minum tu la... :)

yang ilham isap tu feeder atau nibbler....ko letak buah/ayam atau pape food la...nnt baby akan isap/gigit...ade yg keluar as juice,ade yg keluar dlm bentuk halus2...so slamat la drpd tcekik...

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...
1:33 PM

oooo...ok2...aku dlu pakai nestum jek..muahahaha...xpe...adik afni nnt leh wat camni lak...nk kene cari la benda tu..tq2

mazidah said...
4:40 PM

best gak nibbler tuh..aku nak cari gak la...coz anak aku suka gigit2...aku dulu pun kasi nestum first solid food anak aku tp kejap je pastu bagi nasi bubur

Mrs Shyza said...
8:27 AM

aku ade gak kasi nestum..tp setelah brainwash diri sendri,maka telah decide utk memberi makanan air tangan ibu kat anak aku..hehehe..lgpon kalo pk,puree jenama heinz tu,bukan main lama lg expired date (mst letak pengawet kan)..so buat je la sendri..murah dan dpt buat byk2...

nibbler tu sgt best....amat menyokong ko beli zidot :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...