demam,makan dan jalan2

dh hampir sebulan tak update,tajuk pon dh mcm labels dh....ringkas,padat dan berkesan (berkesan???!,takde motif)....bulan ni,seminggu lebih ilham demam...demam yg biasa,takpe gak..ni demam yg luar biasa dimana,demam yg tak kebah,kalo makan ubat pon,suhu 41 turun 39 atau 38 jek...itu sgt meruntun jiwa seorg ibu....dan sepanjang dia demam,2 kali dia terpaksa ke emergency sbb suhu sgt tinggi...ujian darah,takde pape....dh 3 klinik aku pegi..tak kurg jugak pegi darusyifa...iye la kan,ikhtiar...kalo dh masuk A&E pon asyik masuk ubat kot bontot je,pastu suh mandikan,tu aku pon ble wt kt umah kan....mcm2 ikhtiar la....bdebar bile dia demam panas sgt,lgpon bukan senang nk dpt anak jang oiiii....huhuhuh...alhamdulillah,lepas g klinik kasim,demam beransur ok....klinik kasim(nama sgt oldscool),ni kawan ofis rekemen..dia kata doktor tu serasi dgn budak..time aku g tu,punye la nombor byk gile...tp herannye org sanggup tunggu..so aku tunggu la jugak dgn keadaan ilham yg meragam tuh..rupenye doc veteran...sgt baik,terangkan satu2 ubat yg dia kasi..katenye,kalo demam,lap badan anak dengan kerap...jangan pasang kipas/aircond dlm rumah...kalo ble,jgn mandikan pon takpe sbb kalo mandi nnt anak kuarkan byk tenaga....dia punye nasihat lain drpd doc2 lain yg aku jmp sblm nih...dan dgn nasihat2 pelik dan ubat2 dia yg pelik tu la,alhamdulillah,ilham sihat....syukur...syukur...

dia dh sihat dan botak dan ceria kembali...syukur....
 ni aku perkenalkan kek yg aku tempah ngn kwn ofis aku...puan jenny... marbeles sgt2...nama kek ni adalah banana cake with sour cream (betulkah??)..betul rasenye....tp,sbg penggemar kek yg tegar,ya ampun,like byk2 kali...aku tempah time tu ilham demam...dh tak slera makan,dpt mkn kek ni,tiba2 rasa sgt ceria..thanks jenny kerana buat kek yg mbahagiakan.... sbnrnye kwn aku nih,kalo mtk resepi,dia kasik je...tp sbb aku malas,so aku tempah je la...hahaha....(ni peniaga yg lansung tak kedekut resepi...peniaga pelik..hihihi)

Alhamdulillah,setelah mcm2 dugaan,ade gak kegembiraan utk tahun baru dan bulan januari ni....Our New Ride...hehehe...nama dia WUU....hurm...gudbye pada CT...beli WUU ni,sbb ikut kemampuan kot....ikut nafsu serakah pon ade gak sket2...kalo ditanya kenapa tak beli MPV,jawapannye ialah,"korg nk tlg byrkan ke ansuran bulanan??"...heheh...spt kata2 diatas,ikut kemampuan...maybe,4-5 tahun lg,bile anak dh jd 3-4 (wah,cepatnye dpt anak),dan rezeki melimpah ruah (menang 1 juta ke),ble la beli yg lagi best...stakat nih,dpt WUU pon,alhamdulillah... :)

WUU diambil pada 12 Jan
Owh,aku telah mendapat resepi mudah untuk kudap2 diwaktu petang....resepinye adalah roti phrata gulung telur....wah,sedap bangat....sbb dh jadik skali,maka kali kedua telah membuat sambil meletakkan sardin dan telur plak....sedap..ingtnye nk try pakai daging cincang,tp sbb malas nk g beli,tu yg jadik sardin tuh...len kali ble try lagik kan :)

mcm biasa,gambar comot dan nmpk tak menyelerakan :p
Bulan januari jugak,kami sekeluarga menemui org yg mjual durian setelah sekian lama musim durian berlalu meninggalkan kite...uwh...rindu durian..rindu durian...sekilo RM10,so 4 biji telah menelan belanja sebyk RM50,dan pakcik tu telah memberi sebijik free...oklah tuh,durian pertama katenye....setelah makan,sempat jugak membuat bubur jagung durian...fuh,aku mmg suka durian (bertambah la lagik kolestrol,huh)


ok...cerita seterusnye...setelah berkurun lamanye tegaknye KLCC tuh,semalam barulah kali pertama kami sekeluarga jejakkan kaki ke Aquaria...aquaria okeh,bukan KLCC...KLCC tu,mmg kegemaran bile zaman2 dpt duit ptptn masa blajar dulu (kan adah...)hahhaha...tp skang,sejak beranak pinak ni,malas nk jejak kaki kt tmpt2 begitu kerana dikhuatiri sesak dan ilham meragam....semlm,aku saje je ringan mulut menyuarakan ajakan kt Mr J nk g klcc,skali dia kata okeh...hehhehe...wpon tak rancang,tp boleyla drpd tak g mana2 weekend kan... :D
walau kemana saje pegi,ilham mesti nk tunjuk2 bendalah bgerak neh...huish,susah kalo dh reti main ni...


mcm blakon lak rasenye...huhuuh...
ok...begitulah rentetan yg ble aku tulis sempena thaipusam kesibukan semenjak 2 menjak neh....lately,aku tingin nak beli mesin jahit...tp seumur hidup,aku tak penah sentuh pon bendalah tuh...senang kah nk blajar jahit ni?aku nak beli,sbb aku rs,susahnye bile nk otter baju ke,nk jahit bende2 koyak ke,nk jahitkan seluar labuh ke(erk,ada ke seluar aku yg labuh??)....tp tu la,kang beli nnt,jadik hiasan tambahan kat rumah plak...mcm tak berbaloi2...tp,bile dipikir,drpd beli jam mahal (ada hati nk beli jam nmpk,berangan heh!) baik beli mesin jahit...takde la tudung yg tetas,inner yg tetas,baju yg koyak,seluar yg reput kt bontot pon nak kena g hantar kedai nk jahit..mmg la reti jahit pakai tangan,tp takkan suar jeans pon nk pakai tangan,bengkok jarum aku tuh (penah ade pengalaman neh..huhuhu)....nnt la,pk kan...tny pendapat mereka yg mahir....ikut nafsu,hiasan jugak mesin tuh nnt....ok...buiiiii....

p/s: doakan semua semoga bulan 2,dh ble masuk rumah baru...amin....

6 comments:

- SueN - MrS AzharI said...
8:01 AM

wahh......cun kete baru...mesin jahit mmg sgt2 berguna...ala..aku yg xpandai jahit ni pun leh guna...bile dah ada nnt..blasah jek guna...stakat nk jahit seluar ank tu kire lepas la kan...lama2 leh la jahit bj sendri...oit..nk pindah umah ek..ko beli kat ner?

Mrs Shyza said...
8:36 AM

suen : heheh...cun heh,makasih...ko dh ade mesin jahit kan...ko beli mesin ape?aku dh survey,tp mcm tak reti jugak nk pilih sbb mmg tak penah pk pon pasal mesin...kalo rajin,sila la tulis entry pasal mesin ko yea...(aku tak reti nk letak benang pon kt mesin tau..huhuhu)
jebat yg beli umah...aku nye loan rumah,tamau pakai lg lah....kitorg beli kt lagenda mas...medium cost aparment saje...

shu said...
9:02 PM

alhamdulillah ilham dah sihat.

WUU itu sebuah swift kah?

best nya dah ade rumah! lagenda mas tu kat mane ye?

aku ni masih sehelai sepinggang, takde asset langsung ~

kuza, im happy for u!

Mrs Shyza said...
9:34 AM

hi adah....aku tau,dulu ko seorg swifter,maka dengan tepatnye ko meneka WUU aku tu... :)
lagenda mas tu masih lagik kat cheras...cuma,dh dekat2 area batu 9 dah...middle cost apartment je...ikut kemampuan semasa kami sekeluarga dulu...
ko dpt travel ke negara org,....tu pon seronok kan..balik mesia nnt,ble kumpul aset...kata nk bukak kindergarten kan :)

shu said...
7:15 AM

wah. aku merindui swift ku. jadi nanti aku blk ape kate ko bwk aku berjalan2 naik swift? sanggup? :D

kindergarten tak jd. tapi tgh kumpul duit utk bukak something similar. insyaAllah. kalau termampu dan terlarat dan ade rezeki dan etc. doakan lah ye.

- SueN - MrS AzharI said...
7:59 AM

kuza: okeh..akn ku buat 1 entry khas tuk ko pasal mesin jahit ek...ooo...medium cost apartment pun pun tu kire dah aset korg kan...aku ni ha..ank dah 2...jgn ckp aset...kerjo tetap pun xdok lg ni ha...xtau la bile leh dpt kumpul aset...huhuhu

adah: aku sokong kata2 kuza...ko xde aset skrg..tp ko dh merantau ke negara org...blik nnt ko leh wat aset bebnyk...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...