Kegembiraan dan Kedukaan

Perkara yg bergerak seiring dalam hidup kita...kadang kita rasa time tu,kitalah org paling bsedih dlm dunia (smp rasa nk g cari buku 'jgn bsedih') tp lepas tu,kite diberikan allah kegembiraan disaat kesedihan...even kalo dpt bborak dengan kawan pon dh dikira kegembiraan dan kelegaan dlm hati bila kita tgh bsedih...terima kasih Allah sbb berikan kawan yang amat baik :).... sepatutnya aku update post ni bersama post sblm ni,tp tamau campur skali....

Actually,pagi selasa tu,aku diberitahu tentang pemergian ibu kepada rakan ofisku,yus...innalillah....aku kira,kematian ibu adalah kesedihan yg paling berat utk ditempuhi oleh setiap manusia...semoga yus tabah...

dan apa yg aku katakan kegembiraan datang bersama adalah bile dpt sms dr kawan aku yg mengatakan dia dh slamat lahirkan baby girl...tahniah suen dan mad...tanpa sedar,tuhan tu adil...ade kematian,maka akan ada kelahiran baru....so petang pas balik keje,smpt g mlawat suen...**sorry baby sue,tak smpt nk beli pape...tu pon dh tsalah jalan nk g hospital serdang (ble gtu??~!) hehehe...next time kite jmp lagi okeh...baby suen sgt chumel...nak anak pompuan jugak utk baby ke 2! heheheh...

anak suen & mad -adik afni :D
Gembira dan duka- kalo org lama2 ckp,asam garam khidupan (nape dia tak ckp gula garam kehidupan ar???)...kdg2,kalo satu hari tu asyik gelak je,aku risau gak,kot2 pastu nangis plak kan...mmg ade gak time,bgelak2 sakan,pastu nangis dikemudian hari...sbb tu kalo nk gembira pon,gembira secara beringat2...kdg time kite sedih tu,kita mesti nak bborak dgn org yg paling dekat dgn kite...kdg2 wpon org tu kite rs dekat tp tetap kite kena hati2 nk cerita sbb mungkin org tu ade rakan2 lain utk mceritakan cerita kita...drpd kite rs lega dpt bcerita pada dia,kita jadik marah plak sbb dia cerita pada org lain...haih,sungguhpon kamu baik dgn org lain,tp bila rakan kamu katakan rahsia,harap kamu mengerti apa itu rahsia...dia bercerita pada kamu kerana dia percaya pada kamu...mcmana nk kongsi suka duka kalo kamu asyik cerita pada org lain...kalo begitu,kita kongsi gembira saje lah..hurm....sbb tu,wpon org tu jauh dimata,tp dekat dihati,kamu tetap cr dia jugak nk cerita....tq pada teknologi...hubungkan aku dengan dia yg sgt memahami :)

------------------------------------------


Ok...itu bebelan diri sendri...tetibe dh tpesong dr tajuk...tak mengapa,bukak topik baru...jumaat,aku bkesempatan ke Big Bad Wolf Books Sale kat South City Plaza...meriah dan sgt ramai org....besala,kalo tamau ramai,pegi kedai buku biasa je la...dh namanye warehouse kan..hehehe...tujuan utama mmg nk beli buku2 utk ilham,disamping jengah2 buku sendri dan Mr J punye....dan dgn bestnye,ibu,papa dan ilham 3-3 dapat buku..tp paling byk ilham la kan..kan... huhuhu...

buku2 ilham


buku ibu (sikitnye)

 Dan buku papa,dh siap2 masuk bilik melukis dia dh...komik la utk papa....tak smpt nk snap...hehehe..ilham seronok belek2 buku tu sbb warna2 ceria,ade yg ade bunyi dan ade yg touch n feel punye books...so,ibu puas ati..wpon lama lagi ilham nk paham amende ada dlm buku tu,at least,ibu dh kenalkan buku kt ilham kan..takde la asyik main jek...yg aku pasan,ilham kalo nk perhatian,mesti dia nk amik buku..sbb dia tau,kalo dia tgk buku,mst aku/papa dia rajin nk layan-tolong bacakan smbil nyanyi2 :p ...mula2 dulu test dgn first book yg kecik2 tu je...tp agak2 dia cm suka,br la rajin g tgk2 rak buku kanak2 kt MPH tu...kalo tak,aku g MPH cr majalah aku takpon teman papa dia g cari brg2 nk melukis je...huhuhu...


khusyuk seketika

dia suka sentuh misai tiger tu
Hope,smp besar la dia suka buku...kalo ikut prangai ibu,mmg suka~tp suka tgk gmbr dlm buku...heheh..dh tak smpt nk baca buku dh skang kalo ilham ade...buku resepi takpe,ade gmbr..mengiurkan dan mberi semangat supaya rajin memasak (rajin ke?uhuk uhuk :p )

byk buku kat warehouse tu,tp masa tak ijinkan...lgpon org sgt ramai....part nk bayar tu yg penat tu..dh la tsalah masuk line cash&credit card...kalo tau,mesti g line cash sbb laju je gerak...sib baik nmpk k.ina beratur line tuh dan nasib baik jugak k.ina nk tlg byrkan...hehhehe..tq k.ina...k.ina byk gile borong buku....buku2 dia lg menarik,siap ade buku langsir dan mcm2 lagik la...tahun ni dh ade pengalaman g warehouse big bad wolf books sale,so dh tau cmna dan apa strategy nye (ewah) so tahun2 mdatang,pegi dgn tujuan dan terus ke tempat yg dikehendaki supaya cekap memilih buku yg digemari (boleh gitu..hehehe)..

Diam tak diam dh nk raya haji...beraya dimanakah anda??kami sekeluarga insyaallah beraya di cheras je..heheh...raya haji tahun ni tengah2 minggu,so nk balik pon serba salah je (lagi2 utk org yg cutinye dh susut cm kami nih..) takpe,tahun2 sudah pon beraya di KL...(siap g zoo negara lagi raya ke 2 :p ) tahun ni,lepas smyg raya,tgk la Mr J punye plan cmna....semoga kami dan kamu2 semua gembira di hari raya bersama penghayatan yg penuh dlm diri..amin...

esok keje,so siapkan diri sendirik supaya tekun bkerja....gembira,sila hadir dlm diriku dan duka,berundurla kamu :)

3 comments:

shu said...
5:28 PM

hehe best nya ilham baca buku. imran, buku sume habis dia makan. hancur lodoh dah buku dia. :-s beli buku yg plastic yg utk bawak masuk bathroom tu pun habis koyak dia gigit. aih.

ilham.. kamu comellah! dah berapa kilo ek dia kuza?

Mrs Shyza said...
9:54 PM

ms awal2 dulu,ilham mkn buku gak...skang dia dh boring kot..keje nk gigit org je skang..hehehe..

ilham aritu naik 300gm jek...so berat dia 8.7kg...dia tak mkn sgt la..main,main,main...mcm tak suka mkn pon ade...imran seorg yg suka mkn ke?ajarin aku!

shu said...
2:27 AM

hm mmg susah sket dh kot makan. tapi kalau aku makan, dia makan. kadang time makan terpaksa kasi dia main toys ape2 so that dia khayal and keep makan. tapi berat tak la naik sgt pun. sume habis kat energy dia kot. aku rasa 8.7kg tu cukup kot :D. asalkan dia sehat. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...