Qurban

Menulis entry hari raya seawal hari...bolehkah begini?hehehe....actually mlm td lg layan borak psl raya haji dgn Mr J...apa nak buat,nk mkn ape,pastu nak g mana,bla bla bla....mcm tahun lepas,time peknen,pon sama tak balik kampung....so tahun ni,jugak tak balik kampung..lgpon cuti ditengah2 minggu..bagi org yg kekurangan cuti dan dh tak ble apply cuti utk bulan ni,mmg jgn berangan la nak balik kan...hehehehe...makanya,perancangan ialah,si isteri bangun pagi,masak memasak juadah sikit2 utk si suami ....dh siap masak,kejut suami bsiap utk solat hari raya,siapkan anak (supaya anak merasa feel hari raya dengan ibu dan papa sambil bukak TV utk dengar takbir raya)...malam tadi si suami request,antara spagetti dgn mee kari,dia pilih mee kari utk juadah hari raya,so esok harusla g cr kerang dan rencah2nya....sorry,kami tiada ketupat mahupun rendang (ble je nak buat,tp tgk kadar kerajinan dan org yg nk mkn...kalo tak,mbazir tak baik wooo :p )..tghari,kalau jadi,my fren ajak pegi rumah dia makan2...malam hari pon sama,kwn Mr J ajak kerumahnya makan2....itu perancangan la utk sesi hari raya haji tahun ni...jadi atau tidak,terpulang..kita hanya merancang,right! :)

Below is a list of things Muslims are recommended to do in preparation for the Eid al-Adha festival:

1. Wake up early (before sunrise).
2. Make wudu (ablution) and offer Salat al-Fajr (the pre-sunrise prayer).
3. Prepare for personal cleanliness - take care of details of clothing, etc.
4. Take a Ghusl (bath) after Fajr prayer.
5. Brush teeth (preferably with a miswak, or tooth-stick).
6. Dress up, putting on new or best clothes available (White, when available, is optimal).
7. Apply (alcohol free) perfume (attar) (men only).
8. It is customary to eat dates preferably or something before going to Eid prayers but you can't eat sacrificed meat as Sacrifice must be done after Eid prayers to be accepted as Sacrifice otherwise it becomes just normal meat and no reward for sacrifice.
9. Go to the prayer grounds (known as an 'Eidgah') early.
10. Offer Salat al-Eid (the congregational Eid prayer) in an open place, weather permitting, or in mosque.
11. Use two separate routes when travelling to and from the Eid prayer location.
12. Recite the following Takbir which starts at Maghrib (sunset) on the 9th of Dhu al-hijah and last until the Asr on the 12th Dhu al-ilhijah: Allahu-Akbar, Allahu-Akbar, Allahu-Akbar. La ilaha illa-lah wallahu-Akbar. Allahu-Akbar wa-lillahil-hamd, which translates to: "Allah (God) is the Greatest (3 times); there is none worthy of worship except Allah, and Allah is the Greatest. Allah is the Greatest and to Him are due all praises."
Ilmu diambil dari Wikipedia ~utk share bersama :)
Selamat menyambut hari raya aidiladha...semoga kita semua dirahmati oleh allah...


3 comments:

shu said...
2:24 AM

Selamat Menyambut Eid Adha, Kuza, Jebat & Ilham tomey.

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...
6:56 AM

Selamat Hari Raya Aidiladha tuk Kuza, Jebat n Ilham....aku thn ni pun x blik kelate...pantang cni witout cik fenny...huhuhu....

Mrs Shyza said...
11:22 AM

tq adah...tq suen..slamat hari raya 4 both of u :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...