Dari ibu

Malam tadi,ibu tengok Halaqah-Sentuhan Qalbu...hati ibu benar2 tersentuh....cerita catriona ross tentang mati hidup semula,menyentuh hati ibu...macaman harapan dan doa dia dimakbulkan saat2 dirinya hampir menemui ajal....saat2 dimana tuhan mendengar doa hambanya membuatkan ibu teringat kisah2 ibu...

Keluarga ibu hanya keluarga biasa...dengan bilangan adik beradik 9 orang,dikira agak susah kerana hanya ayah yang bekerja...tapi,bila ibu fikirkan,tuhan itu adil bila mana diberikan kesusahan,tapi dalam masa yang sama,dia kurniakan pendidikan yang baik untuk kami adik beradik...syukur...

Ibu bukan terlalu cemerlang dalam pelajaran,tapi ibu sangat bersyukur kerana Allah permudahkan perjalanan hidup ibu....selepas UPSR dan mendapat 4A,ibu mendapat tawaran ke sekolah agama dan sekolah asrama penuh.Tapi umi dan ayah telah menghantar ibu ke sekolah agama (asrama)...pada mulanya,mmg ibu tak nafikan,ibu tak suka ke sekolah agama sebab ibu tak pandai bahasa arab dan agak ketinggalan sebab ibu antara pelajar yang lambat masuk ke sekolah tu....ibu ingat,masa ibu masuk form 1 ke sekolah naim,ibu tak habis mengaji lagi...tp alhamdulillah,ustaz kumpulkan semua pelajar yg belum habis mengaji dan ajar quran...alhamdulillah jugak,ibu dapat khatam....sekolah agama ibu beza hanya bahasa arab je berbanding sekolah lain....apa yang ibu dapat selama 3 tahun di sekolah naim lilbanat???ilmu kehidupan yang memandu ibu sampai sekarang..dah lama,baru ibu terifkir,kalau umi dan ayah tak hantar ke sekolah naim,mungkin ibu takkan jadi mcm sekarang....sekolah agama naim lilbanat ajar ibu mengaji,ajar ibu takut nk tinggal solat,ajar ibu mengaji lepas smayang maghrib,tau zikir2,takut nak buat salah dan macam2 lagi....kalau dulu,mmg ibu tak sedar semua ni....terima kasih tuhan,jalan yang terbaik untuk diriku dan panduan hidupku...

Walaupun PMR ibu tak dpt 9A,tapi ibu masih dapat tawaran ke MRSM Kuala Berang...org pggl MRSM agama(mungkin sbb kitorg ade bahasa arab kot)...kehidupan asrama disini tak byk beza dgn sekolah lama,cuma campur dengan lelaki la kan....kalo kat naim dulu,semua perempuan....kat MRSM pon sama mcm naim..pas maghrib ade ceramah,baca quran....rezeki dari tuhan jugak membawa ibu ke sini...kalo tak,tak merasa la dok Kole berang...heheheh...

Result SPM membawa ibu ke penang....belajar kat matrikulasi....jumpa Sham,Ayu,Along dan ramai lagi....dapat buat sains fizikal selama setahun dan alhamdulillah,rezeki tuhan,dapat sambung belajar kat UKM-jumpa balik dengan sham,ayu dan along.Kat UKM,kdg2 je jmp dak2 matriks sbb tak sama course..so kawan baik dengan adah...teman ke sana ke mari....g kelas ngn adah naik bas...ade rezki adah bwk kete,ibu tumpang kete adah g kelas...tq adah....suen dgn sham pon sama,bawak kete tak lupakan ibu...ajak ibu kuar sama2 wpon kadang2 kalo kuar ngn sham,asyik kantoi je...hehehe....wpon ibu takdek kete,tapi ibu dapat kawan2 yang baik dan tak penah lupakan ibu....terima kasih tuhan kerana mengurniakan kawan2 yang baik disekeliling ibu....

Ibu rasa,Allah tak penah lupakan ibu...alhamdulillah,ibu dapat habis belajar tepat pada masanya...lepas tu,ibu join jadi fasi BTN(dapat jugak income tambahan)...pastu,ibu tumpang sham,ayu,sara n suen...time ni ibu keje jadi promoter kat kajang..sbb diorg dpt dok hentian kajang yang luas,ibu tumpang lepak kt situ sambil jadi promoter sesambil tunggu nk konvo....bukan tamau balik kampung,at least,kalo ibu keje,ibu tak susahkan umi....sebelum dapat keje HUKM ni,ibu penah jadik cikgu PLKN...lumayan jugak jadik cikgu PLKN,cuma gaji lambat sket masuk...tapi ibu suka,sebab PLKN best dan byk pengalaman kt kem2 tu semua...dapat kenal mcm2 adik2 yang lagi malang kehidupan mereka,dpt tau kisah hidup mereka,ade yg dh keje dlm usia semuda itu,dan mcm2 lagi la....

Doa ibu tamau menyusahkan umi mmg Allah makbulkan...sambil tunggu konvo,ade je panggilan jadi fasi dr PLKN....dan last skali,rezeki ibu dapat keje kt hukm ni....susah payah dtg exam,siap tertinggal purse dlm bus,kejar bus,nasib baik purse ade dan duit masih ada....lepas exam,dpt panggilan interview,dan akhirnya diterima keje kat sini...

Ibu ingat lagi,lepas kahwin,ibu rasa sunyi jugak sbb papa byk lukis kartun dlm bilik je...time tu papa br je diterima kat majalah ujang n br hantar novel grafik kt PTS+keje grafik ofis lagil....so mmg papa jarang dok luar tgk tv ngn ibu..time tu,ibu tringat zaman2 dok rumah sewa ade member2...rindu sangat...tu belum lg tak tahan telinga bile baru kawen pon orang nak tanya pasal baby....yang ibu paling ingat,masa sembahyang,ibu selalu doa semoga Allah berikan anak pada ibu yang dapat teman ibu,hilangkan rasa sunyi ibu bila papa keje...kadang2 ibu nangis sbb ibu betul2 nak teman masa tu...dan ilham tahu,sekali lagi doa ibu dimakbulkan....dan masa ibu tahu ibu pregnant,mmg ibu bersyukur dan menangis2...besarnya kuasa doa,besarnya kuasa tuhan....

Ibu nak ilham ingat bahawa bukan senang ibu nak dapat ilham...ibu nak ilham ingat,kehidupan ibu bukan lah semudah dan sebaik sekarang jika tiada bantuan Allah...ibu harap,ilham jadi seorg yang sangat bersyukur...bila ibu tgk ilham,kdg2 ibu menyesal sbb kadang2 ibu marah ilham nakal...ibu sedih sbb ibu tak hargai apa yg tuhan kasi kat ibu kalau ibu tak dapat didik ilham betul2....betapa ibu nakkan ilham hadir dlm hidup ibu,hanya Allah saja yang tau....umpama mendapat hadiah yang memang kita sgt2 mau,dan tak nak lepas bila dh dapat....Semoga ibu tak lalai dalam menjaga amanah Allah,amanah yang ibu sangat mahu satu masa dahulu...Walau kadang2 ibu terlupa,rupanya ade hikmah bile ibu terasa sgt nk tgk rancangan Halaqah malam tadi lepas tgk iklan ade catriona tu....Allah nk ingatkan ibu,...nak ingatkan ibu supaya jgn terus lupa,ingtkan ibu supaya bersyukur dengan apa yang tuhan kasi,dan jangan putus2 mengadu dan berdoa pada Allah....

1 comments:

mama said...
9:18 AM

setiap manusia ada cerita..menarik dan membahagiakan walaupun perit ...ia kenangan paling indah...
Alhamdulillah ...ehheh
Sabar itu indah Kuza..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...