Cucuk si kecil itu

Pagi ni,seawal pagi,bangun menyiapkan ilham...appointment utk bulan ke 2....malas betul nak pegi,tp demi kesihatan simanja (wah,manjanye :p ) ibu gagahkan jugak...smp klinik,as usual,kena tanggal segala yg ada pd baby,utk timbang n ukur...aku dh siap men-seksikan anak aku,aku tgk nurse tu dok bcakap pulak..ilham cool lagik time ni,diaper pon aku bukak sket je sbg langkah bjaga2 sementara menanti nurse tu...uish,5 minit jugak la dia borak smp aku daring baik punye,br dia dtg...ok,tanggal diaper,letak atas penimbang,wah kencing pulak si kecik nih...nyaris2 nk kena baby girl yg br landing kt meja penimbang kt sbelah...baju ngan barut ilham kt bwh tu,confirm2 la basah...ish ilham ni,dia buat dah prangai dia lepas mandi tu....sabo je la...seme org pandang dan gelakkan ilham tau..nakal ini budak...pastu buat muka tak bsalah plak atas penimbang...nasib aku bwk baju spare setiap ms dlm beg...kalo tak,balik la awak bogel2 cmtu..huhuhuh....

hari ni,ilham dh cecah 6.1kg...pttla lenguh tangan ibu dukung,rupenye dh naik lagik sekilo...ni br 2 bln setengah kaedahnye....nnt cmna nk g shopping bsama lagi kalo ilham mbesar bagai johan ni...tak larat ibu nnt...

Lepas checkup,pegi giant...pagi2 dh smp kat giant...aku,biasala,alang2 dh keluar,mesti la ade extra things to do kan...hehehe...actually nk g carik blender...blender kt umah,tak tau nape,tetibe rosak...mmg la jarang2 pakai,tp seminggu skali aku guna gak...sbb stok bwg,mmg siap2 aku blend masuk peti ais utk masak seminggu...senang,balik keje,trus ble masak..takde la time tu nk kupas,time tu nk blend....ni,blender takde,stok bawang pon dh habis,sbb kadar kemalasan nk menumbuk pakai lesung batu,aku gigih ke giant utk cr blender...Mr J suh tunggu dia balik,tp alang2 aku dh keluar,aku beli jek la...so,dpt la blender ni..cukup la utk kegunaan aku yg masak malam2 je weekdays...


Sempat singgah guardian beli mandian dan lotion Eubos kt ilham...tgk kulit dia makin kering je sbb rashes tu...balik,try guna 2-2 bende tu,alhamdulillah,nmpk cm lembap sket kulit dia dan rashes tu pon mcm tak timbul sgt...harap2 ok la....mtk ubat,doktor taknak prescribe sbb baby lagi..takut makin kering kulit dia..dia just suggest beli mandian yang sesuai dan pakaikan lotion bila kering sgt...

menu tghari,setelah pulang dari giant dan kelaparan,ini je aku masak...lagipon bwg segala takde yg dh blend,masak je la makanan yg aku suka buat time aku pantang dulu..bubur nasi letak daging byk2 dan lada hitam byk2...pastu goreng ayam...senang,mudah dan segera boleh mengisi perut yg lapar setelah bshopping... makan yuk!


9 comments:

mazidah said...
2:52 PM

ko pantang masak sendiri ke?

shu said...
4:04 PM

ko cuti lagi?

zura lias said...
7:57 PM

waa..rase mcm best je ko masak kuza walaupun bubur n ayam goreng je..maybe sbb aku x mkn lg kot..huuhuhuhu...

shu said...
8:06 PM

betul, aku tgk time2 blm berbuka tadi pun rasa cam best nya.. nak sikit!!!

shu said...
11:37 PM

philip pny blender aku rasa antara yg good ones. sbb kalo blend, dia hancur lumat. ada blender, dah blend lama pun tak lumat2. itu pengalaman aku lah.

(nmpk sgt takde kerja, kejap2 dok dtg comment kat sini)

dah lah

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...
12:01 PM

hehehe...aku pun cam teringin gak nk mkn bubur ko kuza....yum...yum...bes nyer....

Mrs Shyza said...
9:36 PM

erk..sorry,arini seharian tak online...heheh...sorry..
zidot--> takla,mak aku masak...tp lepas sebulan,aku masak sendri jek..hehehe
adah -->ha'ah..cuti g cucuk ilham..lgpon agak malas nk keje skang..hehe..wah,puasa lagik,rajinnye...aku pon tak pasan yang blender ni ble blend ice lagik...gud info...br la rs tak nyesal beli dlm keadaan nk cpt..
suen,zura dan adah --> alah,korg ni saje ke nak perli aku yg malas masak..yo yo or je nmpk sedap :p

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...
7:48 AM

camna nk buat makcik...cam dah ngidam la pulok....huhu....

Mrs Shyza said...
11:20 AM

alamak..aku kena pos bubur nasik plak ke kt ko,...hehehe...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...