Mau seperti dulu

Tajuk entry yg tak agak2 bunyinye...hehehe....iye la...skarang,dh 2 bulan stengah aku lepas bsalin...berat dh turun...tp yang paling hampa,tang perut tu la...adeh,sukar btol nk jadik spt sediakala....skang ni,kalo nk barut pakai pati halia tu pon,mlm2 je la...siang,takkan nk suh bau cm minyak urut plak time g ofis...sgt tak sesuai rasanye...kena gigih sit up kot...huhuhu...perut kebal dan tebal agaknye...kena tambahkan kadar usaha supaya bjaya mgapai mimpi mjadi realiti...ewah... :p ade beberapa option selain drpd barut dan sit up antaranya,mbeli teh kurus di guardian (tak muak ke minum teh tawar hari2),pakai corset tak kire masa,beli ubat kurus(mcm tak brani),g gym (ada masa ke ni?),puasa,pegi pusat kecantikan(byk cantik duit ko kuza) atau last skali,bersabar je la...heheheh...kalo kwn2 ade pengalaman,sila kongsi yea...aku pon nk kurus gak :p


aha...pasal rashes ilham yg dh blarutan selama 2 bulan tu, syukur sgt sbb dh ok dan kulit yg kasar akibat rashes tu,dh makin lembut...bagus jugak mandian baby eubos tu...aku pakaikan skali sehari je la sbb aku tak letak kt umah babysitter..tp skali pon dh memadai...lgpon mandian tu,ble pakai kat rambut skali...ade perubahan la kat kulit ilham...dan time beli tu,dpt free sensitive lotion eubos,aku pakaikan skali lepas mandi tu...so far,ok sgt la....alhamdulillah,kerisauan aku slama 2 bulan ni,dh kurg sket..kalo tak,hari2 aku baca kt internet cmna nak buat....wpon doktor ckp takyah wt pape,tp kalo hari2 korg tgk kulit anak korg makin kasar sbb rashes tu,mst rs tak best jugak...mcm2 jugak la aku beli kt farmasi,last2 yang ni jugak bhasil....syukur lah...

Kat ofis,sibuk dgn kemas mengemas utk audit 5s...memula 5s ni smp kt hukm,aku pon rs agak lucu gak..iyela,dh masuk alam pkerjaan pon,kena wt aktiviti kemas mengemas,hias menghias...masing2 punye unit,mcm btanding plak...hehehe...tp takpe la,ok jugak...at least,rasa mcm zaman skolah dulu,time ptandingan mhias kelas kan...kertas warna,gam,gunting,colourful... :D

Td call umi,dia kata,anak sedara aku tkena jangkitan kuku dan mulut...bjangkit dgn budak kt nursery..aku call abg aku..kesian,anak sedara aku asyik menangis jek tak ble minum susu sbb sakit...antara tanda2 penyakit ni yang aku jumpa "tanda2 nya memang akan demam panas, pastu baby tak nak minum susu, air liurnya akan meleleh sebab sakit mulut. lidahnya akan putih. sebenarnya memang sakit. biasanya baby akan demam panas dalam 3 hari pastu akan keluar bintik2 air kecil kat tangan dan kaki"...mmg ade yang bjangkit kat nursery,tp aku baca,ade gak yang dok kt umah dgn maid,tiba2 ble dpt penyakit ni..so,tgk2kan la baby anda...kalo ada tanda2 cmtu,boleh la ambil tindakan....kesian baby...

okla..nk layan penunggu gunung raya....daaa

3 comments:

- SueN - MrS AzharI - MaMa AfnI - said...
7:42 AM

mmg akn amik masa...yer la..ko pregnt pun 9 bln..lama gak kan..so nk balik pada asal amik masa sket...n dia kekdg kire ketebalan kulit ko..cam kulit aku tebal...tu yg nmpk perot besar...huhuhu...lg 1 nk cepat teruskn breastfeed...n adah ckp bnyk minum air masak....

shu said...
7:48 PM

waa rashes dh hilang... tahniah Ilham :)

Mrs Shyza said...
9:26 PM

suen--> baiklah...aku akan bsabar dgn ketidak-slim-an aku nih..hehhehe

adah --> hehehe,ilham ckp tq auntie...ilham makin cantik skang..tp ibu dia pon kena rajin sket la sapu2 lotion supaya muka ilham kembali spt sediakala... :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...